Actueel

josha zwaan 16Op 8 mei 2017 geeft Josha Zwaan een concertlezing over haar roman Parnassia in het EHC. Zij vertelt over de historische achtergronden van het otroerende verhaal. Sopraan Ellen Pieterse zingt bijpassende Jiddische liederen. Rien Wulffraat begeleidt haar op accordeon.

joshua zwaan parnassiaJosha Zwaan baseerde haar roman op historische feiten: in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog werd het voor ondergedoken joodse kinderen vaak beter geacht bij hun christelijke pleegouders te blijven dan terug te keren naar hun eigen familie. Als gevolg hiervan is over honderden kinderen jarenlang strijd gevoerd tussen joodse en christelijke organisaties.

Het is 1942 en de vervolging van joden in Nederland wordt steeds grimmiger. De kleine Rivka wordt door haar ouders ondergebracht bij een kinderloze dominee en zijn vrouw in Zeeland, die zich liefdevol over haar ontfermen. Rivka wordt Anneke en voor de buitenwereld zijn haar ouders omgekomen bij het bombardement op Rotterdam. Wanneer na de bevrijding haar vader en haar broertje Simon op de stoep staan om haar op te halen, herkent ze hen niet meer en kiest ze voor een nieuw bestaan als Anneke.


Josha Zwaan (1963) woont en werkt in Zutphen. Zij is als docent verbonden aan de Schrijversacademie. Ook coacht zij beginnende schrijvers. Zij schrijft romans, non-fictie en artikelen en essays voor o.a.  dagblad Trouw en tijdschrift Volzin. Parnassia is haar debuutroman. De 1e druk verscheen in 2010. Najaar 2016 verscheen de 21ste druk.
Klik hier voor meer informatie op haar website.

Datum: donderdag 18 mei
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Etty Hillesumcentrum, Roggestraat 3, Deventer
Toegang: €9,00
Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm