Actueel

Van-der-Valckert detailkl

 

Het EHC organiseert 5 lezingen in het kader van de tentoonstellingen "Roofkunst" (Bergkerk)  en "In bewaring gegeven" (EHC).

Gedurende beide tentoonstellingen verzorgen wij op 5 zondagen een lezing over Roofkunst en wel op:
Datum: zondag 14 mei, 28 mei, 25 juni, 9 juli en 20 augustus
Tijd: 12.00 - 13.00 uur
Plaats: Etty Hillesumcentrum, Roggestraat 3, Deventer
Toegang: €7,50
Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  


zondag 14 mei 2017 Rudi Ekkart: De tot standkoming van de tentoonstelling Roofkunst.

foto rudi ekkartRudi Ekkart is kunsthistoricus en vanaf 1997 als voorzitter van diverse opeenvolgende commissies betrokken het onderzoek naar de lotgevallen van kunstwerken tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
In deze lezing vertelt hij over de achtergronden van de tentoonstelling Roofkunst en de totstandkoming hiervan.
Klik hier voor meer informatie.  


28 mei Evelien Campfens: Roofkunst is van alle tijden.

Evelien Campfens is sinds januari 2016 als promovendus verbonden aan het Grotius Centre for International Legal Studies in Leiden. 
Zij geeft in deze lezing een globaal overzicht van het begrip roofkunst: van roof in de Napoleontische en koloniale tijd tot roof van cultureel erfgoed in landen als Syrië en Irak vandaag de dag. Ook de kunstroof van ongekend grote schaal in de Tweede Wereldoorlog krijgt aandacht.
Klik hier voor meer infromatie. 

25 juni Annemarie Marck: Nazi Roofkunst. HELAAS GAAT DEZE LEZING NIET DOOR. Excuses voor het ongemak.

Annemarie Marck is Adjunct-secretaris en onderzoeker bij de Restitutiecommissie die kunstclaims onderzoekt uit de nazitijd.
In deze lezing vertelt Annemarie Marck specifiek over de nazi roofkunst en de wijze waarop daar na de WOII mee is omgegaan.
Klik hier voor meer informatie.

9 juli Artur Brand: De zoektocht van erven naar geroofde kunst.

Arthurbrandkunst1065Artur Brand is geboren en getogen in Deventer. Op jonge leeftijd raakt hij geïnteresseerd in kunst en geschiedenis.
Na een studie Spaans en geschiedenis specialiseert hij zich in de kunst en antiquiteitenhandel. Hij ontdekt dat die handel een schaduwzijde heeft en dat handelaren, vervalsers, maffia en terroristen er zelfs hun geld mee verdienen. Hij raakt betrokken bij zaken die wereldwijd het nieuws halen zoals het evangelie van Judas en Hitlers paarden. De totale waarde van mede door Brand opgeloste zaken wordt geschat op meer dan 100 miljoen euro.

In deze lezing vertelt hij over enkele van zijn zoektochten naar geroofde kunst o.a. het Meissen servies dat in paleis het Loo staat.
Klik hier voor meer informatie.

20 augustus Bas van Lier: De teruggave van de jachthoorn uit Afrika.

 Bas van Lier is freelance journalist, tekstschrijver en auteur van non-fictie voor kinderen. 
In 2003 verscheen het boek dat hij over zijn grootvader schreef – 'Carel van Lier, Kunsthandelaar, wegbereider, 1897-1945' – tegelijk met een tentoonstelling in het Museum voor
Moderne Kunst Arnhem. Carel van Lier was een van de eersten die handelde in Afrikaanse etnografica. In zijn lezing zal Bas van Lier de achtergronden belichten bij teruggave van de jachthoorn die ooit tot de collectie van zijn grootvader behoorde.
Klik hier voor meer infromatie.

 

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm