Actueel

Een fotografische expositie door Elisheva Frankfort Smith

FranfortshouseKleineoverstraatGezKatsElisheva leerde over de lotgevallen van haar grootouders uit de brieven die ze stuurden en die beschreven hoe ze zoveel mogelijk een normaal leven probeerden te leiden, maar hoe dit meer en meer werd verstoord, totdat hun lot bezegeld werd. Haar grootouders hadden in de Kleine Overstraat een winkel in manufacturen, genaamd Gez. Kats.
(Foto rechts: The Frankfort House, Kleine Overstraat 63).

Als fotografe geeft Elisheva het lot van haar grootouders weer door middel van fragmenten uit brieven die door hen zijn geschreven en foto's van wat in die brieven beschreven wordt.

doorgestuurd2Het woord "doorgestuurd" dat steeds terugkomt in de brieven geeft uitdrukking aan de grote angst: doorgestuurd worden van huis naar een doorgangskamp in Nederland en van daaruit naar een concentratiekamp in Oost-Europa, waar ze vermoord werden.

Elisheva F. Smith: "Het werk, dat te zien is op deze tentoonstelling, maakt deel uit van een persoonlijke reis in de voetsporen van mijn familiegeschiedenis. Door hun brieven kijk ik naar de laatste weg van mijn familieleden, die hen naar hun gruwelijke einde voerde.

Ik heb besloten me te concentreren op twee centrale onderwerpen: de stillevens, die ik vormde met de etenswaren, die genoemd werden in de brieven, die ze stuurden en de vredige landschappen met hun schoonheid, die een schrijnend contrast vormen met de verschrikkingen die zich daar afspeelden. Ik heb me gericht op de afgrond tussen de hoop en de verschrikking."

Dit is het gezichtspunt van een Israƫlische kleindochter op de nalatenschap, die wordt geopenbaard door brieven, een gezichtspunt dat een rijke cultuur, die verloren is gegaan, blootlegt.

Elisheva Frankfort Smith werd in 1932 geboren in Nederland en kwam met haar ouders in 1936 naar Israƫl, waar ze nu nog woont. Ze hield zich bezig met fotografie en was lerares Engels.

MeyerfamilieDe tentoonstelling was al eens te zien in mei 2012. De reden dat deze er nu weer te zien is, heeft te maken met de legging van struikelstenen voor het gezin Frankfort in de Kleine Overstraat op zondag 22 april aanstaande. Daar komen Elisheva en andere leden van de familie voor over uit onder andere Israel.

Waar: Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3
Toegangsprijs: vrije gift    
Tijdens openingstijden: woensdag, zaterdag, zondag, 13.00 - 16.00 uur; vanaf 1 juni iedere middag 13.00 tot 16.00 uur, behalve de maandagen.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm