Educatieprogramma's

Deze les (voor groep 6,7, en 8 BO en onderbouw VO) heeft betrekking op de tentoonstelling "In bewaring gegeven" in het EHC.

De tentoonstelling is samengesteld door herinneringskamp Westerbork, over alledaagse voorwerpen die tijdens de tweede wereldoorlog door joden in bewaring gegeven werden. Deze
tentoonstelling is complementair aan de tentoonstelling Roofkunst die v.a. 12 mei in de bergkerk te zien is.

In bewaring gegeven"In bewaring gegeven" vertelt de verhalen van joden die in de tweede wereldoorlog moesten onderduiken, gedeporteerd werden of moesten vluchten. Zij gaven hun spullen "in bewaring' aan buren, familie of kennissen. Het ging vaak om alledaagse spullen, gebruiksvoorwerpen of voorwerpen van emotionele waarde.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een aantal van deze voorwerpen samengebracht in zes kasten. Door de alledaagsheid van de voorwerpen is het een intieme tentoonstelling geworden die het verhaal van vervolging heel dichtbij brengt. Iedereen heeft een theepot en bestek. Misschien ken je die glazen wel van je oma. Het doet je beseffen dat de vervolging zich hier in Nederland heeft afgespeeld en nog niet zo heel lang geleden is.

Een zevende kast is door het Etty Hillesum Centrum ingericht met voorwerpen en verhalen van joden uit Deventer.

bestek-Het bezoek van een schoolgroep bestaat uit drie delen:
1. een korte inleiding over de tweede wereldoorlog
2. het bekijken van de tentoonstelling
3. het zelf maken van een kaart waarop je het voorwerp maakt dat jij in bewaring zou willen geven als je moest vluchten en de naam van degene bij wie je het in bewaring zou geven.

De gemaakte kaarten blijven in het EHC en vormen onderdeel van de tentoonstelling.

Doelgroep: Groep 6,7, en 8 BO en onderbouw VO 
Duur: 75 minuten
Kosten: € 50,= per groep
Periode: 14 mei tot en met 9 juli 2017
Plaats: Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer

U kunt uw klas aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontwerp en realisatie website: Sitestorm